Er is binnenkort strooizout genoeg?

Er doen veel geruchten de ronde over de komst van nieuwe vrachten zout van alle kanten van Europa.

Februari 2010

Wat zeker is dat er 30.000 TON is binnen gekomen waarvan 20.000 wordt doorgeleverd aan het zoutloket t.b.v. provincie en gemeenten, aldus een brief van de Minister. Ook heeft de ‘nationale zoutleverancier’ toegezegd weer te kunnen gaan leveren. Al met al lijkt het erop dat de zaak langszaam weer onder controle komt. Dat is te zeggen, wanneer het weer meewerkt en de berekeningen kloppen.

Rekent U even mee:

Gemeenten strooien per strooibeurt gemakkelijk 15 tot wel 66 ton op de weg.

Als je bedenkt dat er in Nederland 431 gemeenten zijn en dat een gemeente gemiddeld* minstens 15 ton strooizout strooit per strooibeurt dan consumeren de gemeenten in nederland  6465  ton per strooibeurt.

Een middelgrootte gemeente bestelde bij ons de afgelopen week 132 ton om de voorraad aan te vullen. Als je dan vermenigvuldigt : 132 X 431 = 56892 TON. Met andere woorden: als alle gemeenten weer de voorraad willen aanvullen, en dat zullen ze wel moeten want de winter is nog niet over, dan praat je al snel over 55.000 TON

Gaat het sneeuwen,  vriezen of ijzelen, dan komt daar per landelijke strooibeurt in alle gemeenten nog eens grofweg 9000 ton bij

Provincies: Neem nou bijvoorbeeld Brabant, die vult nu de 6 opslagplaatsen met ieder 500 ton, dus in totaal 3000 ton

We hebben 12 provincies, dus dat is 36.000 ton.

Flevoland zegt voor een strooibeurt na een sneeuwbui 1300 ton nodig te hebben. “Na een sneeuwbui in maart 2005 was er 1300 ton zout nodig om de wegen begaanbaar te houden”  Flevoland is een goede graadmeter omdat het een provincie is die niet eens een hoge concentratie van wegen heeft.  Als we tot eind Maart dus nog 5 sneeuwbuien hebben dan heeft de provincie Flevoland alleen al 6500 nodig. Vermenigvuldig dat met twaalf voor alle provincies (dat wil zeggen Nederland komt in zijn geheel weer eens onder de sneeuw te liggen, dan kom je uit op 78.000 ton.

Rijk

Het rijk is een apart verhaal. Zij hebben de verantwoordelijkheid over alle rijkswegen die niet door de ander beheerders worden gestrooid. Maar over het verbruik van het Rijk heb ik geen cijfers kunnen vinden.

In’t kort

Tot aan het voorjaar:

Sneeuwbuien/ijzel


Conclusie:

Iets klopt er niet in alle cijfers die we tot nu toe gehoord hebben.

“Tot nu toe is er al 100.000 ton zout op de snelwegen gestrooid, terwijl 70.000 ton normaal genoeg is voor een hele winter.”

De meest voorzichtige berekening is die wanneer het voorjaar aanbreekt en het niet meer gaat sneeuwen. Dan hebben we 110.000 nodig voor de eerst eaanvulling maar waarschijnlijk veel meer omdat de precieze capaciteit vand e opslag hoger ligt dan 132 ton.

Gaat het weer sneeuwen dan hebben we direct 22.065 ton nodig, het Rijk niet meegerekend.

Bekijken we de vooruitzichten dan hebben we de eerste twee weken 8 dagen met dan 75% kans op sneeuw.

Dus we zitten al aan de 5 strooibeurten en dus hebben we 221.000 ton nodig.

DEN HAAG wo 03 feb 2010, 21:46 –  Voor rijkssnelwegen is er de komende weken nog voldoende zout. Maar minister Eurlings (Verkeer) stopt met de levering van strooizout aan provincies.

De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat wordt de komende tijd aangevuld met ongeveer 26.000 ton, kondigde Eurlings aan. Vanaf 9 februari komt er 10.000 ton zout uit België. Vanaf 12 februari verwacht de minister nog eens drie schepen met zout uit Turkije. Hij zou kijken of er dan weer zout kan worden doorgespeeld aan de regio, beloofde hij.

Kan iemand mij vertellen waarom mijn berekening niet klopt? Dan gaan wij in Roemenie weer over tot de orde van de dag en laten het zout voor het zout. Als mijn berekening WEL klopt dan verwijs ik U naar dit webadres: http://strooizout.wordpress.com

Note:

Bovenstaande berekening is natte vingerwerk en is bedoeld om idee te krijgen wat nu werkelijk de omvang het zout probleem is en kan zijn als het misgaat.

Voor mijn berekeningen heb ik de werkelijke cijfers gebruikt die enkele gemeenten zo vriendelijk waren mee te delen.

Als U zelf nog wat wilt narekenen dan zijn hier wat links:

http://www.westmaasenwaal.nl/upload/130752_8970_1262610730132-20_beleidsplan_Gladheidbestrijding_2010-2015.pdf

http://www.alkmaar.nl/gemeente/webcms/site/gemeente/bestuur/beleid/bereikbaarheid/files/4073.pdf

Bekijk ook…

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “Er is binnenkort strooizout genoeg?”

  1. Zouttekort duurt nog voort « Strooizout Says:

    […] 12, 2010 · Geef een reactie Het tekort aan wegenzout (strooizout) zal naar verwachting nog wel even voortduren! Zelfs al komen er grotere transporten binnen dan zal het tekort nog weken […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: